Składniki
-
30 g Świeże droźdże
-
1/4 litra Mleko 3,2 %
-
500 g Mąka krupczatka
-
100 g Masło
-
100 g Cukier
-
2 sztuki Jajko
-
szczypta Sól
-
1 łyżka Skórka cytrynowa
-
15 g Rodzynki
-
1 litr Olej
-
2 łyżki Cukier puder
Opis
Łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Nasza czytelniczka Kamila O. przesłała do nas swój przepis na Pączusie po Bawarsku, które pasują idealnie na deser do popołudniowej kawy. Smacznego.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, mleko, masło, jajka skórkę cytrynową, wyrośnięty rozczyn. Do ciasta dodać rodzynki. Następnie łyżką nabierać małe porcje ciasta i formować małe kulki, kłaść na stolnicy posypanej mąką. Odstawić na 20 minut. Podgrzać tłuszcz do smażenia. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany, gdy wrzucony kawałek ciasta szybko wypłynie i zrumieni się. Usmażone pączki układać na serwetce w celu osączenia, posypać cukrem pudrem. |