Składniki
-
100 g Ryż Arborio
-
100 g Kiełbasa chorizo
-
1 sztuka Filet z kurczaka
-
500 ml Bulion drobiowy
-
1 sztuka Czerwona papryka
-
85 ml Białe wino
-
1/2 puszki Kukurydza konserwowa
-
graść Pomidory śliwkowemałe
-
1 ząbek Czosnek
-
1 łyżka Koncentrat pomidorowy
-
szczypta Szafran
-
1 łyżka Oliwa z oliwek
-
1/3 łyżeczka Ostra papryka
-
1/2 łyżeczki Kurkuma
-
Dodatkowo:
-
garść Natka pietruszki
Opis
Przystanek – Hiszpania. Witam Was na gorącym półwyspie Iberyjskim w ojczyźnie flamenco, corridy, nieustającej fiesty i różnorodnej, kolorowej kuchni. Paella to najbardziej znana na świecie hiszpańska potrawa. Niegdyś danie spożywane głównie przez zapracowanych robotników, dziś stanowi niezaprzeczalną wizytówkę hiszpańskiej gastronomii. Pochodzi z Walencji i występuje w licznych smakowitych odmianach. Dziś w wersji z moją ukochaną, ostrą kiełbasą chorizo i malutkimi, słodkimi pomidorkami śliwkowymi.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Chorizo kroimy na półplasterki, a kurczaka na mniejsze kawałki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chorizo i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy kurczaka i dalej podsmażamy około 3 minut. teraz dodajemy paprykę, kukurydzę, czosnek oraz pomidorki. Smażymy wszystko razem kolejne 2-3 minuty. Całość zalewamy winem i gotujemy 2-3 minuty, aż wino się zredukuje. |