0 0
Paella z chorizo i kurczakiem

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

100 g Ryż Arborio
100 g Kiełbasa chorizo
1 sztuka Filet z kurczaka
500 ml Bulion drobiowy
1 sztuka Czerwona papryka
85 ml Białe wino
1/2 puszki Kukurydza konserwowa
graść Pomidory śliwkowe małe
1 ząbek Czosnek
1 łyżka Koncentrat pomidorowy
szczypta Szafran
1 łyżka Oliwa z oliwek
1/3 łyżeczka Ostra papryka
1/2 łyżeczki Kurkuma
Dodatkowo:
garść Natka pietruszki

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Paella z chorizo i kurczakiem

Właściwości:
    Kuchnia:
      • Średni

      Składniki

      • Dodatkowo:

      Opis

      Udostępnij

      Przystanek – Hiszpania. Witam Was na gorącym półwyspie Iberyjskim w ojczyźnie flamenco, corridy, nieustającej fiesty i różnorodnej, kolorowej kuchni. Paella to najbardziej znana na świecie hiszpańska potrawa. Niegdyś danie spożywane głównie przez zapracowanych robotników, dziś stanowi niezaprzeczalną wizytówkę hiszpańskiej gastronomii. Pochodzi z Walencji i występuje w licznych smakowitych odmianach. Dziś w wersji z moją ukochaną, ostrą kiełbasą chorizo i malutkimi, słodkimi pomidorkami śliwkowymi.

      (Visited 37 times, 1 visits today)

      Kroki

      1
      Zakończ etap

      Przygotowanie:

      Chorizo kroimy na półplasterki, a kurczaka na mniejsze kawałki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chorizo i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy kurczaka i dalej podsmażamy około 3 minut. teraz dodajemy paprykę, kukurydzę, czosnek oraz pomidorki. Smażymy wszystko razem kolejne 2-3 minuty. Całość zalewamy winem i gotujemy 2-3 minuty, aż wino się zredukuje.
      Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Mieszamy, dodajemy ryż i smażymy kolejne 2 minuty. Zalewamy gorącym bulionem z dodatkiem szafranu i gotujemy nie mieszając przez 12 minut. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy kolejne 6 minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy danie pod przykryciem na 2 minuty, aby danie ''doszło''. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
      Buen provecho!!!

      Recenzje

      Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
      poprzedni
      Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami
      następny
      Kluski śląskie z sosem pieczeniowym
      poprzedni
      Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami
      następny
      Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

      Dodaj komentarz

      Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here