Składniki
-
6 sztuk Świeża paprykaróżne kolory
-
200 g Mięso mielone wieprzowe
-
1 sztuka Jajko
-
2 sztuki Cebula
-
2 ząbki Czosnek
-
2 łyżeczki Zioła prowansalskie
-
2 łyżki Tarta bułka
-
1 litr Bulion wieprzowy
-
1 sztuka Pomidor
-
4 łyżki Tarty parmezan
-
do smaku Pieprz
-
4 łyżki Oliwa z oliwek
-
2 torebki Ryżdo ekspresowego gotowania
Opis
W sezonie jest wyjątkowo słodka i tania. Polecamy ten przepis. Papryka faszerowana mięsem mielonym, pachnąca aromatycznymi ziołami.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Zagotuj litr wody. Wyjmij z papryki gniazda nasienne, podziel każdy strąk na 4 kawałki. Wrzuć na trzy minuty do wrzącej, lekko osolonej wody. Połóż na sicie, niech papryka ostygnie. W tym czasie rozgrzej na patelni dwie łyżki oliwy z oliwek, podsmaż jedną posiekaną cebulę. Dodaj mielone mięso i zmiażdżony czosnek. Smaż na średnim ogniu około 5 minut - stale mieszając, aby rozbić grudki mięsa. Rozpuść kostki bulionu w szklance gorącej wody. Wlej 1/3 do mięsa, smaż przez 2 - 3 minuty. Zdejmij rondel z ognia. Wsyp do farszu tartą bułkę, zioła, pieprz. Wbij jajko, starannie wymieszaj. Kładź nieduże porcje nadzienia na szerokich paskach papryki. Zawijaj i spinaj wykałaczkami. Posmaruj oliwą naczynie do zapiekania, wlej na do resztę rosołu wymieszanego z łyżeczką ziół, wrzuć posiekaną cebulę i cząstki pomidora. Ułóż paprykę i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (po 15 minutach posyp startym serem). Zagotuj w dużym garnku 2 litry wody, wsyp sól i wrzuć torebki z ryżem. Po 20 minutach i ryż i papryka będą gotowe do podania. |