Składniki
-
500 g Mięso mielone wieprzowo-wołowe
-
8 szt Paprykamożna użyć różnokolorowej papryki, pomijając raczej zieloną
-
150 g Ryż
-
1 szt Jajko
-
1/2 kostki Ser Feta
-
125 ml Bulion warzywny
-
2 łyżki Koncentrat pomidorowy
-
1/2 łyżeczki Pieprz cayenne
-
1/2 łyżeczki Czubrica czerwona
-
3 łyżki Świeża bazylia
-
Pieprz
-
Sól
-
Składniki na sos:
-
300 ml Bulion warzywny
-
3 łyżki Koncentrat pomidorowy
-
3 łyżki Świeża bazyliaposiekana
-
2 łyżki Mąka
-
85 ml Woda
-
1/3 łyżeczki Cukier
-
Pieprz
-
Sól
Opis
Papryka to chyba jedno z najbardziej popularnych warzyw, jakie lubimy faszerować. W mojej kuchni często pojawiają faszerowane warzywa. Od pieczarek, cukinii, porów, po bakłażany, cebule i ziemniaki. Jest to świetny pomysł na szybkie i pożywne danie, a przepis zawsze można tak zmodyfikować, że będzie on nowy, ciekawy i smaczny. Zapraszam na faszerowaną paprykę w stylu włoskim, pachnącą bazylią, pomidorami i fetą.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Paprykę dokładnie myjemy, odcinamy górę papryki i usuwamy gniazda nasienne. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, pokruszony ser feta, koncentrat pomidorowy, ryż, posiekaną bazylię i przyprawy. Z solą należy uważać, gdyż ser feta sam w sobie jest słony. Wszystko dokładnie mieszamy tak, aby składniki połączyły się. |