0 0
Papryka faszerowana po włosku

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

500 g Mięso mielone wieprzowo-wołowe
8 szt Papryka można użyć różnokolorowej papryki, pomijając raczej zieloną
150 g Ryż
1 szt Jajko
1/2 kostki Ser Feta
125 ml Bulion warzywny
2 łyżki Koncentrat pomidorowy
1/2 łyżeczki Pieprz cayenne
1/2 łyżeczki Czubrica czerwona
3 łyżki Świeża bazylia
Pieprz
Sól
Składniki na sos:
300 ml Bulion warzywny
3 łyżki Koncentrat pomidorowy
3 łyżki Świeża bazylia posiekana
2 łyżki Mąka
85 ml Woda
1/3 łyżeczki Cukier
Pieprz
Sól

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Papryka faszerowana po włosku

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na sos:

Opis

Udostępnij

Papryka to chyba jedno z najbardziej popularnych warzyw, jakie lubimy faszerować. W mojej kuchni często pojawiają faszerowane warzywa. Od pieczarek, cukinii, porów, po bakłażany, cebule i ziemniaki. Jest to świetny pomysł na szybkie i pożywne danie, a przepis zawsze można tak zmodyfikować, że będzie on nowy, ciekawy i smaczny. Zapraszam na faszerowaną paprykę w stylu włoskim, pachnącą bazylią, pomidorami i fetą.

(Visited 38 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Paprykę dokładnie myjemy, odcinamy górę papryki i usuwamy gniazda nasienne. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, pokruszony ser feta, koncentrat pomidorowy, ryż, posiekaną bazylię i przyprawy. Z solą należy uważać, gdyż ser feta sam w sobie jest słony. Wszystko dokładnie mieszamy tak, aby składniki połączyły się.
Farszem nadziewamy papryki, dociskając łyżką farsz do dna. Mięso powinno wystawać troszkę po nad paprykę. Nafaszerowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy kapeluszami. Zalewamy bulionem tak, aby dno naczynia było przykryte. Pieczemy w temperaturze 180’C około 30-40 minut. Na początku pieczenia paprykę przykrywamy papierem do pieczenia. Po upływie około połowy czasu przewidzianego na pieczenie usuwamy papier.
Sos:
Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną bazylię. Do wody dodajemy mąkę i przy pomocy rózgi kuchennej energicznie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Mąką zagęszczamy gotujący się bulion. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Upieczone papryki podajemy polane sosem pomidorowym. Paprykę można podawać ze świeżym pieczywem lub z ziemniakami.
Moje rady:
* można użyć różnokolorowej papryki, pomijając raczej zieloną. Zielone papryki to po prostu niedojrzałe papryki czerwone, przez co są trochę bardziej gorzkawe i mniej słodkie od pozostałych.
– kupując paprykę do faszerowania wybierajmy paprykę jednakowej wielkości

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Tort czekoladowo-malinowy
następny
Ciasto genueńskie z brzoskwiniami
poprzedni
Tort czekoladowo-malinowy
następny
Ciasto genueńskie z brzoskwiniami

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here