Składniki
-
10 sztuk Jajko
-
1/2 szklanki Gęsta śmietana
-
100 g Ser żółty twardy
-
Sól
-
Pieprz
-
Papryka słodka mielona
-
200 g Pieczarki
-
1 sztuka Cebula
-
1 łyżka Masło
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Panią Magdalenę S. Smaczny i bardzo lekki pasztecik jajeczno – pieczarkowy. Idealny na kanapki, ale i jako zimna przekąska.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Ugotuj 8 jajek na twardo, pokrój na małe kawałki, zmiksuj blenderem. Pieczarki obierz, zetrzyj na tarce warzywnej o grubych oczkach. Obierz cebulę i posiekaj, podsmaż na łyżce masła razem z pieczarkami. Wymieszaj razem pastę jajeczną, podsmażone pieczarki z cebulą. Dodaj dwa surowe jajka, ser żółty (starty), śmietanę i wsyp przyprawy. Wymieszaj. Gotową pastę przełóż do formy, wcześniej wysmarowanej masłem i posypaną tartą bułka. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekaj przez około 35 - 40 minut. |