Składniki
-
Składniki na ciasto:
-
4 szklanki Mąka
-
1 szklanka Gęsta śmietana
-
30 g Świeże droźdże
-
1 kostka Masło
-
odrobina Gałka muszkatołowastartej
-
1 łyżeczka Sól
-
1 szt Rozpite jajkodo posmarowania
-
Składniki na farsz:
-
ćwiartka główki Kapusta biała
-
500 g Kapusta kiszona
-
10 szt Suszone grzyby
-
1 łyżeczka Vegeta
-
kawałek Skórka cytrynowa
-
2 łyżki Masło
-
3 łyżki Olej słonecznikowy
-
2 szt Cebuladuże
-
1 szt Liść laurowy
-
5 ziaren Ziele angielskie
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Cukier
Opis
Paszteciki z kapustą i grzybami to tradycyjna przystawka na polskim stole. Głównie podawana do czerwonego barszczu na Wigilię, ale i na uroczystości. Miękkie ciasto i aromatyczny farsz to główna zaleta tego dnia. Przygotuj paszteciki z staropolskiego przepisu.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie farszu:Poszatkowaną kapustę wrzuć na 5 minut - razem ze skórką z cytryny - do wrzącej wody. Po 5 minutach odcedzić. Kiszoną kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, ułożyć na durszlaku i przepłukać gorącą wodą. Odsączyć z nadmiaru wody i soku. Do dużego rondla włożyć masło, wlać 1 łyżkę oleju i włożyć obydwie kapusty. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, łyżeczką cukru, pieprzem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. W rondelku ugotować grzyby z łyżeczką vegety. Miękkie pokroić w kostkę i wrzucić do kapusty. Wywar odparować trochę i wlać do kapusty (około filiżanki). W innym rondelku rozgrzać dwie łyżki oleju i usmażyć na nim drobno poszatkowane cebule. aż nabiorą złocistego koloru. Kapustę - miękką, ale nie rozgotowaną odsączyć na sicie. Przełożyć na stolnicę, posiekać. W dużej misce kapustę wymieszać z cebulą, jeśli trzeba przyprawić jeszcze solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz można jeszcze podsmażyć na 2 łyżkach oleju, ale nie jest to konieczne. Odstawić, by ostygł. Jak to zwykle bywa z daniami z kapusty po pewnym czasie farsz nabierze więcej smaku. Można go więc przygotować dwa dni wcześniej przed Wigilią i przechowywać w lodówce (najlepiej w zakręconym słoju). |
2
Zakończ etap
25 minut
|
Przygotowanie ciasta:Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać sól. Drożdże utrzeć ze śmietaną i odstawić na bok. Miękkie masło pokroić w kostkę i rozsypać na mąkę i siekać duży nożem. Po 10 minutach śmietanę i starannie wyrobić ciasto. Formować wałki grubości 2 cm, rozpłaszczyć na szerokość 5 cm, nakładać łyżką farsz, zlepiać na górze omączonymi palcami. Odwracać rulony szwem do spodu, smarować rozbitym jajkiem. Kroić nożem małe paszteciki (już na blasze) i piec w rozgrzanym piekarniku, aż zaczną się rumienić. |