0 0
Pełnoziarniste ciasto czekoladowe na białkach

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

8 szt Białka z jajek
120 g Cukier brązowy
150 g Cukier brązowy
110 g Masło
50 g Ciemne kakao
1 łyżeczka Proszek do pieczenia płaska
do smaku Sól
Polewa czekoladowa:
100 g Ciemna czekolada
4 łyżki Mleko 3,2 %
1 łyżka Masło

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Pełnoziarniste ciasto czekoladowe na białkach

Kuchnia:
  • 1 godzina i 30 minut
  • Średni

Składniki

  • Polewa czekoladowa:

Opis

Udostępnij

Zostały Wam białka po wypiekach? U mnie zostały po ajerkoniaku, który co jakiś czas robię. Uwielbiam ajerkoniak szczególnie w połączeniu z lodami. Ale powracając do przepisu – mam pyszny pomysł na wykorzystanie pozostałych białek. Zapisujcie i róbcie, bo to ciasto jest przyjemne w smaku i robi się je na prawdę szybko. Nie byłam pewna, czy ciasto na białkach udźwignie mąkę pełnoziarnistą, ale udało się – a efekt zupełnie mnie zaskoczył. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe i cudowne w smaku. Zapraszam.

(Visited 146 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masła dodajemy mieszankę z mąki i mieszamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywna pianę. Połowę piany dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy, aby składniki się połączyły. Następnie dodajemy drugą część ubitych białek i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby wszystkie składniki się połączyły.
Keksówkę o wymiarach 9 x 30 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 35-40 minut.

2
Zakończ etap

Przygotowanie polewy:

Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Zupa z młodej kapusty z bekonowym chipsem
następny
Sernik z żelką mango
poprzedni
Zupa z młodej kapusty z bekonowym chipsem
następny
Sernik z żelką mango

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here