Składniki
-
8 szt Białka z jajek
-
120 g Cukier brązowy
-
150 g Cukier brązowy
-
110 g Masło
-
50 g Ciemne kakao
-
1 łyżeczka Proszek do pieczeniapłaska
-
do smaku Sól
-
Polewa czekoladowa:
-
100 g Ciemna czekolada
-
4 łyżki Mleko 3,2 %
-
1 łyżka Masło
Opis
Zostały Wam białka po wypiekach? U mnie zostały po ajerkoniaku, który co jakiś czas robię. Uwielbiam ajerkoniak szczególnie w połączeniu z lodami. Ale powracając do przepisu – mam pyszny pomysł na wykorzystanie pozostałych białek. Zapisujcie i róbcie, bo to ciasto jest przyjemne w smaku i robi się je na prawdę szybko. Nie byłam pewna, czy ciasto na białkach udźwignie mąkę pełnoziarnistą, ale udało się – a efekt zupełnie mnie zaskoczył. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe i cudowne w smaku. Zapraszam.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masła dodajemy mieszankę z mąki i mieszamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywna pianę. Połowę piany dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy, aby składniki się połączyły. Następnie dodajemy drugą część ubitych białek i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby wszystkie składniki się połączyły. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie polewy:Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto. |