Składniki
-
Składniki
-
1.5 kg cielęcina
-
1/2 szklanki Ocet winny
-
1 szt Liść laurowy
-
1 łyżka Wegeta
-
3 ziarna Ziele angielskie
-
5 ziaren Jałowiec
-
5 szt Suszone grzyby
-
1 szt Cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
25 dag Słonina
-
szczypta Sól
-
szczypta Pieprz
-
2 łyżki Margaryna
Opis
Przepyszna pieszczeń cielęca, a’la sarna wyjątkowy smak podkreśli każdy uroczysty obiad.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie marynatySuszone grzyby dokładnie myjemy, gotujemy w szklance wody dodając łyżkę wegety. Do wywaru z grzybów (grzyby odkładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki) dodajemy ocet i wszystkie przyprawy. Cielęcinę wkładamy do kamiennego garnka, zalewamy marynatą i odstawiamy na dwa dni. |
2
Zakończ etap
|
Pieczenie mięsaNastępnie wyjmujemy, osuszamy i gęsto szpikujemy zmrożoną, pokrojoną w kliny słoniną. Solimy mięso, posypujemy łyżeczką mąki i kładziemy na mocno rozgrzaną margarynę. Obsmażamy na rumiano ze wszystkich stron (możemy podprawić sos śmietanką). Przekładamy do brytfanny wyłożonej plastrami słoniny, podlewamy marynatą (razem z przyprawami), obkładamy grzybami, pokrojoną w ćwiartki cebula. Przykrywamy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1 godziny i 20 minut. Jeśli w piekarniku mamy rożen, cielęcinę smarujemy, nabijamy na pręt i pieczemy nad brytfanką ustawioną na dnie piekarnika. Co kwadrans jednak należy podlewać mięso marynatą. |