Składniki
-
1 kg Mięso mielone wieprzowe
-
1/2 kg Mięso z udźca indyka
-
1/2 szt Piersi z kurczaka
-
1 szt Cebula
-
2-3 ząbki Czosnek
-
3 szt Jajko
-
1 łyżka Sos sojowy
-
1/2 łyżeczki Majeranek
-
Sól
-
Pieprz
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Panią Ewę M. Pieczeń domowa to idealne danie jako przekąska na zimno, ale i ciepły dodatek mięsny do obiadu. Polecamy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać jajka, pokrojoną i podduszoną na patelni wcześniej cebulkę, zmiażdżony czosnek i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem - uważać żeby nie przesolić. Pierś z kurczaka pokroić na paski, polać sosem sojowym i odstawić na 30 minut. Foremkę posmarować tłuszczem i przełożyć do niej połowę farszu mięsnego. Ułożyć paski piersi z kurczaka, lekko wcisnąć w masę. Przykryć resztą farszu i dobrze ucisnąć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 60 minut. Po wyciągnięciu odstawić na dłuższą chwilę by odpoczął. |