Składniki
-
800 g Schab bez kości
-
4 szt Jabłka
-
3 ząbki Czosnek
-
10 szt Jagody Jałowca
-
szczypta Cynamon
-
2 szt Liść laurowy
-
1/2 łyżeczki Kminek
-
1/2 łyżeczki Tymianek
-
1/2 szt Sok z cytryny
-
1 łyżka Wódka
-
3 łyżki Smalec
-
2 łyżki Masło
-
Sól
-
Pieprz
-
Cukier
Opis
Pieczeń na niedziele to schab pieczony z aromatycznymi przyprawami i pieczonym jabłkiem. Idealne danie na rodzinny obiad. Polecamy ten przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Umyj i osusz mięso. Posiekaj czosnek, utrzyj w miseczce z łyżką soku z cytryny łyżką soli, 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu, cynamonem i zmiażdżonymi trzema ziarenkami jałowca. Natrzyj tak przygotowaną pastą mięso i odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Nie rezygnuj ze szczypty cynamonu - podkreśla aromat duszonych potraw mięsnych z dodatkiem jabłek i śliwek. Rozgrzej w rondelku smalec (lub olej arachidowy), wrzuć resztę jagód jałowca, liście laurowe, kminek i 2 pokrojone w kostkę jabłka. Smaż przez chwilę. Połóż mięso, przykryj rondel i piecz w temperaturze 180 stopni około godziny. Gdy sos wyparował, wlej 5 - 6 łyżek wody. W tym czasie umyj dwa jabłka, wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w plastry o grubości 1 cm. Skrop sokiem z cytryny, oprósz cukrem pudrem. Rozgrzej na patelni masło, smaż krótko (dwie minuty) krążki jabłek. Pokrój pieczeń schabu w cienkie plastry, przekładaj krążkami usmażonych jabłek. Do sosu wlej łyżkę wódki, zagotuj, polej mięso. Podaj z risotto jabłkowym. |