Składniki
-
1 kg Mięso mielone wieprzowe
-
1 szt Cebuladuża
-
1 szt Czerstwa bułka
-
150 ml Mleko
-
2 ząbki Czosnek
-
2 szt Jajko
-
2 łyżeczki Tymianek
-
2 łyżeczki Czubrica czerwona
-
2 łyżki Musztarda
-
Pieprz
-
Sól
-
Dodatkowo:
-
1 opakowanie Ciasto francuskie
-
1 szt Jajko
-
3 szt Jajka na twardo
-
1 łyżka Mąka
Opis
Przepis na Pieczeń rzymska z jajkiem w cieście francuskim przesłała do nas nasza czytelniczka Małgosia H. z bloga Wedrówki po kuchni.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Czerstwą bułkę zamaczamy w mleku. Gdy całkowicie namoknie dokładnie odciskamy z niej nadmiar mleka. Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mięso wieprzowe przepuszczamy przez maszynkę razem z bułką i cebulą. Wbijamy jajko, wrzucamy przepuszczony przez praskę czosnek i dodajemy wszystkie przyprawy. Mięso dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Następnie dzielimy mięso na dwie równe części. Połowę wykładamy na blat, układamy na nim wzdłuż ugotowane na twardo i wcześniej obtoczone w mące jajka. Przykrywamy drugą częścią mięsa i formujemy zgrabny rulon. Tak przygotowaną pieczeń obwijamy ściśle ciastem francuskim. Smarujemy roztrzepanym widelcem jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. W czasie pieczenia, jeśli zajdzie taka potrzeba można pieczeń okryć papierem do pieczenia by nie przyrumieniło się zbyt mocno. |