Składniki
-
4 sztuki Przepiórka
-
200 g Suszone owocenamoczonych w winiaku (śliwki, morele, jabłka, gruszki, rodzynki),
-
200 g Cukinia
-
100 g Masło
-
100 g Grzyby leśneprawdziwków i kurek podsmażonych z cebulą i czosnkiem, białym winem i pietruszką,
-
Rozmarynświeży
-
Sól
-
Biały pieprz
-
Składniki na sos:
-
100 g Miód
-
0,3 l Miód pitny "Trójniak"
-
1 łyżeczka Sambal oelekczuszka w paście
Opis
Pieczona przepiórka z suszonymi owocami na placku z cukinii z sosem miodowo pikantnym. Przepis na wagę idealnej pani domu. Smacznego.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Gotowego sosu powinna być jedna szklanka. Sos należy przygotować na patelni, na której była smażona przepiórka. Oczyszczoną i wyluzowaną przepiórkę nacieramy przyprawami i wypełniamy namoczonymi owocami. Tak przygotowane mięso obsmażamy na patelni i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut. Plastry cukinii podsmażamy na patelni z masłem i świeżym rozmarynem. Gotową przepiórkę układamy na uformowanej cukinii i polewamy przygotowanym sosem z miodu pitnego, miodu pszczelego i sambal oelek. Przepiórki podajemy z pierożkami leniwymi lub krokietami ryżowymi. |