Składniki
-
1 kg Ziemniak
-
3 łyzki Oliwa z oliwek
-
do smaku Sól
-
do smaku Oregano
-
do smaku mielona papryka słodka
Opis
Nie ma nic smaczniejszego niż pieczone ziemniaki. Kiedy jest sezon na młode ziemniaki, to każdy po nie sięga z przyjemnością. Mamy dla Was przepis na pieczone ziemniaki z ziołami. Które będą idealnym dodatkiem do każdego dania, ale również jako samodzielna przekąska podawana z sosami. Ich wykonanie jest niezwykle proste. A smak powalający. Kto się skusi?
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki, Małe ziemniaki możemy zostawić w całości. Myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Do czasu zagotowania. Odlewamy wodę. Dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy. Dokładnie mieszamy, tak by przyprawy pokryły kawałki ziemniaków. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 30 - 45 minut. Pieczemy w temperaturze 230 stopni. Podajemy ciepłe samodzielnie, jako dodatek do dania głównego, lub z wybranym sosem. |