Składniki
-
510 g Mąka tortowa
-
180 g Masło
-
160 g Cukier puder
-
60 g Czekolada gorzka
-
65 g Ciemne kakao
-
270 g Miód* można użyć golden syrup
-
1 szt Jajko
-
2,5 łyżeczki Przyprawa do piernika
-
3/4 łyżeczki Soda oczyszczona
Opis
Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej, pierniczki czekoladowe znane były u słowiańskich pogan jako mieszanina miodu i grubo miażdżonej pszenicy. Od XIV wieku do miodowników dodawano „pierne” czyli pieprzną przyprawę korzenną, od której wzięła się też nazwa pierników. Dostatek dobrego miodu, wiekowe doświadczenia sprawiły, iż pierniki traktowano jako rarytas, a ich smak doprowadzano do perfekcji. Dziś pierniki znane są chyba każdemu, a największą frajdę z dekorowania i pieczenia mają dzieciaki. Nie ma nic przyjemniejszego niż prawdziwa, pachnąca choinka, udekorowana pierniczkami! Taka choinka to dopiero smakuje!
Moje rady:
*można użyć miodu
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier puder, przyprawę i sodę oczyszczoną. Masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę i miodem (lub golden syrup). Podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawiamy do ostudzenia. |