Składniki
-
500 g Mąka
-
250 g Miód
-
3/4 szklanki Cukier
-
1 łyżeczka Soda oczyszczonapłaska
-
1 sztuka Jajko
-
2 łyżeczki Napar z mocnej kawy
-
1 łyżeczka Goździkzmielone
-
1 łyżeczka Cynamon
-
szczypta Kardamon
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
1 sztuka Skórka cytrynowaz całej cytryny
-
1/2 kostki Masło
Opis
Pierniczki na choinkę. Aromatyczne i bardzo smaczne. Malowanie ich to radość dla całej rodziny. Smaczne, wypróbuj ten przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Miód ucieramy w misce z masłem (może być lekko podgrzane), cukrem i jajkiem. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (wymieszane z 2 łyżkami ciepłej i zimnej kawy) i skórkę cytrynową. Ucieramy i wsypujemy przesianą mąkę i sodę. Zagniatamy ciasto i starannie przykryte odstawiamy do lodówki na 2 - 3 dni (ale można i na dwa tygodnie). W dniu pieczenia pierników wyjmujemy ciasto z lodówki, przygotowujemy stolnicę, foremki i odpowiednią ilość miejsca na świeżo upieczone pierniki, które muszą stygnąć leżąc płasko na pergaminie. Gdy ostygną można zacząć niesamowitą zabawę w dekorowanie przepysznych świątecznych pierników. |