Składniki
-
500 g Mąka pszenna
-
250 g Miódnaturalny
-
220 g Cukier
-
250 ml Mleko 3,2 %
-
125 g Masło
-
2 sztuki Jajko
-
2 torebki Przyprawa do piernika
-
1 i 1/2 łyżeczki Soda oczyszczona
-
1/3 łyżeczka Sól
-
Dodatkowo:
-
50 g Orzechy włoskie
-
50 g Rodzynki
-
Powidła śliwkowe
Opis
Piernik staropolski, to tradycyjne świąteczne ciasto, niezwykle aromatyczne, pyszne, uważane za jedno z najzdrowszych ciast. To twarde ciemnobrązowe ciasto z dużą ilością miodu i korzennymi przyprawami: cynamonem, kardamonem, goździkami, anyżem i imbirem. W moim rodzinnym domu zapach piernika był nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia. Te wspaniałe, korzenne zapachy przywołują wspomnienia ciepła, choinki, rodzinnego domu i wspólnych chwil spędzonych z bliskimi. Piernik tradycyjnie robię tak, jak robiła go moja mama — z najlepszego przepisu na świecie. Ciasto dojrzewa długo i powoli, jak mawia receptura. Bo z piernikiem jest jak z winem — im starszy, tym lepszy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Przygotowanie: |