0 0
Pierożki z grzybami w cieście francuskim

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

2 arkusze Ciasto francuskie
300 g Kapusta kiszona
20 g Suszone grzyby
2 szt Cebula średnie
1 szt Liść laurowy
2 ziarna Ziele angielskie
do smaku Pieprz mielony
do smaku Sól

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Pierożki z grzybami w cieście francuskim

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Wigilijny wieczór — jeden z najmagiczniejszych dni w roku. Nie może zabraknąć najbliższej rodziny, bieluśkiego opłatka, kolęd i dwunastu potraw. W każdej rodzinie na stole pojawiają się tradycyjne potrawy. Na naszym świątecznym stole obowiązkowo pojawia się ryby po grecku, kompotu z suszu czy zapiekanka śledziowa. W tym roku dodatkowo przygotowałam pyszne pierożki z grzybowym farszem. Smakowały genialnie zarówno na ciepło jak i na zimno.

(Visited 388 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy grzyby, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień dodajemy do grzybów liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż grzyby będą miękkie. Odcedzamy na sicie i drobno siekamy. Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy na sicie, odciskamy dłońmi z nadmiaru wody i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną drobno cebulę. Podsmażamy do momentu, aż się zeszkli. Do kapusty dodajemy grzyby i cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy, aby składniki się połączyły. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 12 równych kwadratów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcje farszu i dokładnie sklejamy brzegi ciasta, formując kształt trójkąta. Tak przygotowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 20 minut.
Moje rady:
-farsz można zmielić. Ja jednak lubię, gdy składniki farszu są wyczuwalne. Muszą być wtedy dobrze posiekane.
-farsz można wykorzystać do pierogów lub uszek
-pierożki świetnie pasują do filiżanki barszczu czerwonego

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Świąteczne pierniczki
następny
Rosół orientalny
poprzedni
Świąteczne pierniczki
następny
Rosół orientalny

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here