Składniki
-
Składniki na ciasto
-
500 g Mąka
-
500 ml Ciepła woda
-
6 dag Świeże droźdże
-
1 łyżeczka Cukier
-
1 łyżeczka Sól
-
1 łyżeczka Oregano
-
Dodatki
-
250 g Pieczarki
-
1 puszka Kukurydza
-
150 g cienkich plasterków Boczek
-
Składniki na sos
-
1 puszka Pomidory Pelati
-
1 ząbki Czosnek
-
1/2 łyżeczki Oregano
-
2 łyżki Świeża bazylia
-
płaska łyżeczka Cukier
-
1 łyżka Oliwa z oliwek
-
szczypta Sól
-
szczypta Pieprz
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciastaDo kubeczka dodajemy 2 łyżki ciepłej wody, 2 łyżki mąki, cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Wody nie należy dodawać całej od razu, gdyż wszystko zależy od rodzaju mąki. Zagniatamy elastyczne i jednolite drożdżowe ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Trwa to około 1 godziny w zależności od temperatury w pomieszczeniu. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i formujemy blaty do pizzy. Gotowe blaty układamy na specjalnych, okrągłych formach do pizzy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 10-15 minut. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosuW rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na małym ogniu. Mieszamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pomidory, zioła i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż sos odparuje i zgęstnieje. |
3
Zakończ etap
|
Czynności końcoweKażdy blat pizzy smarujemy sosem pomidorowym, układamy pokrojone pieczarki i boczek i kukurydzę. Wierzch posypujemy startym, żółtym serem. Pieczemy w temperaturze 200’C od 7-10 minut. Podajemy z ulubionymi sosami. |