Składniki
-
1 i 1/2 szklanki Mąka
-
1/3 łyżeczki Sól
-
1/3 łyżeczki Pieprz ziołowy
-
1 łyżeczka Majeranek
-
1 łyżeczka Świeże droźdże
-
szczypta Cukier
-
2 łyżki Olej
-
Składniki na sos:
-
3 łyżki Pesto z Bazylią
-
1 i 1/2 łyżki Śmietana kremówka 36%
-
Dodatki:
-
1/3 kostki Ser Feta
-
1/2 szt Cukinia
-
kilka sztuk Pomidor koktajlowy
-
1 szt Cebula
-
szczypta Sól
-
kilka sztuk Listki świeżej bazylii
Opis
Nietypowy przepis na pyszną domową pizze z pesto i warzywami. Ten przepis nadesłała do nas nasza czytelniczka Elżbieta Dz. Dziękujemy, a Wam życzymy smacznego.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier, łyżkę mąki. Wlewamy ciepłą wodę, nie gorącą i mieszamy. Odstawiamy na bok. Mąkę mieszamy z przyprawami. Gdy drożdże zaczną pracować wlewamy do nich olej i dokładnie mieszamy. Wlewamy do mąki i wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy plastry cukinii opruszone solą. Gdy są al dente zdejmujemy je z patelni na talerz. Pesto mieszamy ze śmietanką, musi być wysokoprocentowa aby nam nie rozmoczyła wypieku. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągamy je na wielkość blachy, grubość jest dowolna. Smarujemy je pesto, zostawiając wolny brzeg i układamy dodatki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 20-25 minut. Gdy lekko wystygnie dekorujemy bazylią. |