Składniki
-
1 i 1/2 szklanki Mąka
-
100 g Masło
-
1/3 szklanki Woda
-
Sól
-
Gałka muszkatołowa
-
Składniki na farsz:
-
1 kg Pieczarki
-
150 g Słonina
-
200 g Ser żółty twardy
-
2 sztuki Jajko
-
1/2 szklanki Śmietanka 18 %
-
2 ząbki Czosnek
-
2 sztuki Cebula
-
1 pęczek Natka pietruszki
-
Sól
-
Pieprz
Opis
Łatwe w przygotowaniu. Placek z pieczarkami to idealny przepis. Na pewno przypadnie do gustu Twoim bliskim. Musisz spróbować.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Ucieramy widelcem posiekane masło z mąką, szczyptą soli i startą gałką muszkatołową. Wlewamy lodowatą wodę, ucieramy ciasto jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagniatamy. Wstawiamy do lodówki. To wszystko można zrobić w wolnej chwili. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie nadzienia:Oczyszczamy pieczarki i cebule kroimy w kostkę. Roztapiamy na patelni drobno pokrojoną słoninę i smażymy pieczarki, wsypujemy cebulę i dusimy przez 10 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Rozwałkowujemy cienko ciasto (do tortownicy o średnicy 22 cm) zostawiając trochę do dekoracji ciasta. Podpiekamy na złoty kolor. W garnuszku ubijamy trzepaczką jajka. Solimy, pieprzymy i wlewamy śmietankę. Ubijamy jeszcze przez chwilę i wsypujemy utarty ser. Mieszamy. Na podpieczony kruchym cieście kładziemy warstwę pieczarek. Zalewamy emulsją jajeczno — śmietankową. Z reszty ciasta toczymy ruloniki i układamy z nich kratkę. Wstawiamy placek do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i zapiekamy przez 20 minut. |