Składniki
-
1 kg Ziemniak
-
3 sztuki Jajko
-
50 g Masło
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
3 łyżki Tarta bułka
-
Sól
-
Pieprz
-
Składniki na nadzienie:
-
50 g Pieczarkimożna użyć innych grzybów leśnych
-
2 sztuki Cebula
-
1 sztuka Cukinia
-
25 g Ostry ser żółty
-
1 sztuka Papryka zielona
-
50 g Masło
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
2 sztuki Liść laurowy
-
Sól
-
Pieprz
-
Gałka muszkatołowa
Opis
Proste składniki i efektywny sposób podania. Placek ziemniaczany z grzybami, podawany z zieloną sałatą, ogórkiem i pomidorem. Wykorzystaj ten przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Obierz ziemniaki, pokrój na kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Oczyść grzyby, pokrój na niezbyt małe kawałki paprykę, cukinię i cebulę. Rozgrzej na patelni 50 g masła, wrzuć grzyby, a gdy odparuje z nich woda, dodaj warzywa. Smaż na średnim ogniu przez 10 minut. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Wrzuć liście laurowe i ser pokrojony w kostkę. Odstaw na bok. Odcedzone ziemniaki ubij tłuczkiem. Jeszcze gorące wymieszaj z masłem i 2 żółtkami. Ubij widelcem piane ze szczyptą soli, dodaj do puree ziemniaczanego. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem, obsyp tartą bułką. Włóż masę ziemniaczaną i wypukłą stroną łyżki uformuj wgłębienie. Ubij widelcem jajko, posmaruj nim wyłożone ziemniaki. Ułóż na nich gulasz grzybowy, brzegi posyp tartą bułką. Zapiekaj w temperaturze 190 stopni przez 25 minut, podawaj z zieloną sałatą, ogórkiem i pomidorami. |