Składniki
-
Składniki
-
1 szt Kaczka
-
Sól
-
Pieprz
-
1 szt Gruszki w puszce
-
1 szt Morele w puszce
-
3 łyżki Rodzynki
-
3 łyżki Pieprz z zalewy
-
1 łyżka Kasza manna
-
50 ml Śliwowica
-
5 ząbków Czosnek
Opis
Wyjątkowa, aromatyczna i jak że smaczna. Doskonała na wyjątkowy obiad z rodziną.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie farszuPołowę odsączonych gruszek i moreli mieszamy z zielonym pieprzem, połową posiekanego czosnku, kaszą manną, rodzynkami, śliwowicą i zmielonym czarnym pieprzem. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie kaczkiObcinamy ostrym nożem skrzydełka i szyję. Nacinamy grzbiet i ostrożnie by nie poprzecinać skóry wyjmujemy kości, odcinamy kuper. Z wytrybowanej kaczki odcinamy jeszcze mięso z udek i dokładamy tam gdzie jest go mało. Lekko rozbijamy mięso tłuczkiem. Układamy owoce na mięsie - ale kaczkę wcześniej w środku nacieramy solą, niektórymi przyprawami (gałką, imbirem, i pieprzem cayenne). Zszywamy ptaka, lub spinamy metalowymi szpileczkami. Nacieramy solą, pieprzem, przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem. Wkładamy do brytfanny z przykryciem, podlewamy sokiem z morelowym wymieszanym z wodą i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok 1,5 godziny. Podgrzewając w czasie np. świąt ( choć doskonała jest również na zimno) kładziemy do brytfanny resztę gruszek i moreli którymi dekorujemy potem półmisek. |