Składniki
-
Składniki
-
2 kg Pierś z indyka
-
4 szt Jabłko Jonagold
-
16 szt Śliwka kaliformijska
-
150 ml Sok z pomarańczy
-
1 szt Liść laurowy
-
1/2 łyżeczki Tymianek
-
2 szt Goździk
-
1/2 łyżeczki (otarta) Skórka pomarańczowa
-
25 ml (koniak, brandy) Alkohol
-
szczypta Sól
-
szczypta Pieprz
-
2 łyżki Masło
-
2 łyżki Oliwa z oliwek
Opis
Przepyszna pierś indyka w pomarańczach to idealne danie na świąteczny obiad.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie marynatyOdlewamy 100 ml soku z pomarańczowego i mieszamy z oliwą, tymiankiem, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i utłuczonymi goździkami. Wkładamy mięso do naczynia z sokiem i marynujemy przez całą noc (w lodówce) |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie piersiNastępnego dnia wyjmujemy pierś, osuszamy i nacieramy solą, koniakiem i układamy w brytfannie. Polewamy roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po 20 minutach podlewamy marynatą wymieszaną z bulionem i potem co pół godziny podlewamy mięso sokiem, które gromadzi się na dnie brytfanny. Brytfannę przykrywamy folią aluminiową. Po godzinie dodajemy śliwki i jedno jabłko podzielone na ósemki. Pozostałe jabłka również (obrane za skórki), skrapiamy sokiem z pomarańczy (50 ml), obsypujemy skórką z pomarańczy, posypujemy szczyptą cukru i dusimy w rondlu z łyżką masła. Jabłka nie mogą się rozpaść- powinny tylko stracić surowość. Miękko pierś kroimy na cienkie plasterki. Podajemy ze śliwkami i kawałkami jabłek. |