Składniki
-
50 g Mąka
-
1 opakowanie Suszone drożdże
-
100 g Margaryna do pieczenia
-
100 g Orzechy laskoweposiekane
-
1/2 szklanki Mlekoletniego
-
1 opakowanie Cukier waniliowy
-
3 sztuki Jajko
-
1/2 sztuki Skórka z cytryny
-
szczypta Sól
-
do wysmarowania blaszki Margaryna
-
do obtoczenia Cukier puderwymieszany z cynamonem
Opis
Polecamy przepis na precelki orzechowe. Tanie i łatwe w przygotowaniu. Na pewno zasmakują Twojej rodzinie, Życzymy smacznego.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Mąkę przesiać do miski, dokładnie wymieszać z drożdżami. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny, stopioną margarynę, 2 jajko i jedno żółtko oraz letnie mleko. Wyrabiaj ciasto mikserem z końcówką do zagniatania, najpierw na najniższych, a potem na najwyższych obrotach około 5 minut. Dodać posiekane orzechy laskowe. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Wtedy jeszcze raz zamieszać mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Ciasto przenieść na stolnicę posypaną mąką i cienko rozwałkować, nadając mu kształt prostokąta. Nożem lub radełkiem wykrajać paski i formować precelki, końce zlepiać ubitym białkiem. Nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż wyraźnie powiększą swoją objętość. Układać na blasze posmarowanej margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na złocistobrązowy kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu natychmiast obtaczać w mieszance cukrowo — cynamonowej. |