Składniki
-
4 sztuki Świeży pstrąg
-
1/2 butelki Białe wino musującewytrawne
-
1 i 1/2 szklanki Woda
-
szczypta Pieprz
-
szczypta Sól
-
z ćwiartki cytryny Skórka z cytryny
-
1 sztuka Zelantyna
Opis
Bardzo smaczna ryba. Łatwa w przygotowaniu. Pstrąg w winie na Wigilię to danie idealne. Musisz spróbować tego przepisu. Życzymy smacznego.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Pstrągi czyścimy, starannie płuczemy w żaroodpornym, podłużnym naczyniu. Wodę gotujemy z solą, cukrem, sokiem z cytryny i skórką pomarańczową. Żelatynę wymieszaj wcześniej z filiżanką zimnej wody starannie ucieramy z gorącą wodą cytrynową. Zalewamy pstrągi i wstawiamy na 10 minut do piekarnika. Wyjmujemy i wlewamy teraz wino. Zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Trochę przestudzoną rybę obieramy ze skóry i układamy na półmisku. Zalewamy przecedzonym przez sito sosem (tym w którym gotowała się ryba) i wstawiamy do lodówki. Podajemy z majonezem lub sosem tatarskim. |