Składniki
-
300 g Ryż
-
3 szt Jabłka
-
1 szt Cebula
-
1 kostka Bulion wołowy
-
1 szklanka Sok jabłkowy
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
1 łyżeczka Tymianek
-
2 łyżki Olej
-
1 łyżka Masło
-
Sól
-
Pieprz
-
Natka pietruszki
Opis
Najbardziej sławne danie. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Risotto jabłkowe, na pewno przypadnie do gustu Twoim bliskim. Wypróbuj.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Zagotuj w rondelku 2 szklanki wody. Dodaj kostkę bulionu, wlej sok jabłkowy, wsyp tymianek. Trzymaj na maleńkim ogniu. W rondelku o grubym dnie rozgrzej olej i masło. Wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podzielone na cząstki jedno jabłko. Smaż przez 3 minuty, ciągle mieszając. Wsyp suchy ryż, smaż tak długo aż wchłonie cały tłuszcz - ciągle mieszając, mieszanie to najważniejsza czynność przy gotowaniu risotto. Teraz wlej szklankę gorącego bulionu i gotuj na małym ogniu - bez przykrycia, ciągle mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion, wlewaj następną porcję. Po 15 minutach ryż będzie niemal miękki. Wrzuć do niego pokrojone w kostkę jabłka. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem (szczodrze), gałką muszkatołową, jeśli trzeba wsyp nieco soli. Przykryj rondel na 4 - 5 minut. Risotto powinno być już gotowe. Czyli ryż miękki, a jabłka przyjemnie chrupiące. |