Składniki
-
1 szt Korpus z kurczaka
-
2 szt Udka z kurczaka
-
2 szt Skrzydełka z kurczaka
-
300 g Wołowinaszponder wołowy
-
1 szt Skrzydło z indyka
-
2 szt Marchew
-
1 szt Korzeń pietruszki
-
1 szt Korzeń selera
-
2 łodygi Lubczyk
-
1/4 główki Kapusta włoska
-
1/2 szt Por
-
1 szt Cebula
-
1 łyżeczka Pieprz czarny ziarnisty
-
Sól
-
Dodatkowo:
-
Makaron Nitki
-
Natka pietruszki
Opis
Rosół – dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy magii, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Mięso układamy w dużym garnku, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy woda zacznie się gotować zmniejszamy gaz na średni i gotujemy około 5 minut. Podczas tego wstępnego gotowania na wierzchu pojawią się szumowiny, które dokładnie zbieramy przy pomocy sitka. Po usunięciu szumowin zmniejszamy gaz na najmniejszy i gotujemy. Rosół nie powinien gotować się zbyt szybko, powinien tylko ''pyrkać''. |