Składniki
-
500 g Piersi z kurczaka
-
5 sztuk Marchew
-
2 l Woda
-
do smaku Sól
-
do smaku Ostra papryka mielona
-
do smaku Kurkuma
-
do smaku Curry
-
do smaku Cukier
-
1 opakowanie Makaron ryżowy
Opis
Rosół w to podstawowa zupa. Powinna być aromatyczna, pełna warzyw i mięsa. To tradycyjna zupa na niedzielny obiad. Jednak ten rosół można lekko zmodyfikować. Jeśli lubicie zupę chińską, to na pewno orientalny rosół Wam posmakuje. Nie wymaga wiele pracy. Ale z makaronem, najlepiej ryżowym. Na pewno posmakuje Wam i Waszym bliskim. Przepis na zupę jest banalnie prosty i szybki. Więc na pewno sprawi Wam wiele przyjemności, nie tylko pod czas jedzenia.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy na dużym ogniu. Kiedy na wierzchu pojawią się piana, zbieramy ją łyżka cedzakową. Do gotującego mięsa wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę. Doprawiamy solą. Kiedy warzywa i mięso jest miękkie dodajemy przyprawy. Dodajemy w pierwszej kolejności kurkumę, Curry. Smakujemy i na wyczucie dodajemy paprykę mieloną ostrą. Tu należy posmakować zupę i doprawić ją według preferowanej ostrości. Na koniec dodajemy cukier, również do smaku. I zupa jest gotowa. W osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją producenta gotujemy makaron ryżowy. Podajemy z zupą, mięsem i marchewką. |