Składniki
-
1 szt Duża głowa rybykarpia, lina,szczupaka
-
1 szt Część ogona
-
4 szt Ziemniak
-
100 g Kasza jaglana
-
1 szt Marchew
-
2 szt Cebula
-
1 pęczek Natka pietruszki
-
1 pęczek Koperek
-
2 ząbki Czosnek
-
100 g Boczek
-
50 ml Wódka
-
1 łyżka Sól
-
Płonący kij z ogniska
Opis
Przepis nadesłany przez naszych czytelników. Popularna rosyjska zupa rybna UCHA to jedna z najlepszych zup przygotowywanych na łonie natury. Polecamy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Rybę oczyścić, usunąć skrzela, pokroić i zamoczyć na dwie godziny w wodzie. W tym czasie obrać i pokroić ziemniaki i marchew i gotujemy 10 minut, solimy do smaku. Dodajemy rybę i gotujemy kolejne 10 - 15 minut. Kroimy boczek w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Siekamy również pietruszkę i koperek. Wrzucamy do zupy boczek, kaszę, cebulę i doprawiamy pieprzem. Gotujemy dalej przez 10 minut. Kolejno wlewamy kieliszek wódki i wkładamy rozgrzany kij z ogniska, tak by ugasił się całkowicie w naszej zupie. Po czym zbieramy popiół z wierzchu. Dodajemy zieleninę i zdejmujemy z ognia. Jeśli ktoś lubi możemy dodać na dno miski posiekany drobno czosnek. |