Składniki
-
Składniki na ciasto:
-
400 g Mąka
-
40 g Świeże droźdże
-
3 łyżki Mleko 3,2 %
-
1 łyżka Cukier
-
1 szklanka Śmietana zakwaszana
-
150 g Masło
-
Składniki na farsz:
-
500 g Pieczarki
-
2 szt Cebula
-
2 łyżki Masło
-
1 łyżka Olej słonecznikowy
-
2 szt Jajka na twardo
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
-
1 łyżka Sok z cytryny
Opis
Przepis choć trochę czasochłonny, godny polecenia. Rożki z pieczarkami to idealna przystawka do czerwonego barszczu na świątecznym stole. Chrupiące i aromatyczne. Zaskocz swoich bliskich i wykonaj a to danie. Polecamy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Utrzeć drożdże z letnim mlekiem, łyżką cukru i mąki. Odstawić by zakipiało. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Dokładnie siekać nożem, a następnie zagnieść ciasto wolniejsze niż ma pierogi. Posypać mąką, przykryć rozgrzaną miską i pozostawić na godzinę. Gdy ciasto zacznie rosnąć, położyć je na posypanej mąką stolnicy, rozwałkować na prostokąt o bokach 20 x 30 cm, obłożyć cienkimi plastrami schłodzonego masła, zawinąć w rulon i rozwałkować. Czynność zawijania i rozwałkowywania powtórzyć czterokrotnie. Wstawić ciasto do lodówki i wyjąć po godzinie. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie farszu:Grzyby należy starannie umyć, oczyścić i zemleć. Polać sokiem z cytryny. Następnie przełożyć do rondla z rozgrzanym masłem i olejem, smażyć tak długo, aż odparuje z nich sok. Wtedy dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć jeszcze przez przez kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, spróbować czy cebula nie jest surowa. Zdjąć z ognia, wymieszać z drobno posiekanymi jajkami. Można przyprawić jeszcze ząbkiem czosnku. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie rożków:Wcześniej przygotowane ciasto wyjąć po godzinie z lodówki, podzielić na dwie części, cieniutko rozwałkować i kroić radełkiem na kwadraty. Każdy nadziewać pieczarkowym farszem, zlepiać w trójkąty, smarować rozbitym białkiem i piec w temperaturze 200 st C aż się paszteciki przyrumienią. |