Składniki
-
1,5 kg Filet z dorsza
-
2 szt Jajko
-
do smaku Sól morska
-
do panierowania Mąka
-
do smażenia Olej
-
Składniki na warzywa do Ryby po Grecku:
-
250 g Koncentrat pomidorowy
-
1 kg Marchew
-
1 szt Seler
-
1/2 szt Por
-
1 szt Pietruszka
-
1 szt Cebulaśrednia
-
2 ząbki Czosnek
-
100 ml Woda
-
6 ziaren Ziele angielskie
-
3 szt Liść laurowy
-
szczypta Cukier
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól morska
-
Dodatkowo:
-
1 sztuka Cytryna
Opis
Klasyka na wigilijnym stole — ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stąd, że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Podawane są na zimno jako przystawki. Kolor i wygląd podobny, ale smak całkowicie inny. Moja ryba po grecku to tradycyjny, rodzinny przepis. Ryba jest delikatnie oprószona cytrynowym pieprzem, przełożona gęstym, soczystym sosem z warzyw korzeniowych, dobrze doprawiona świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ryby:Rybę z każdej strony doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Każdy kawałek obtaczamy w mące, następnie w jajku i jeszcze raz w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie warzyw do Ryby po Grecku:Marchew, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora oczyszczamy i kroimy w drobne plasterki. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy warzywa, posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i wodę. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. |
3
Zakończ etap
|
Moje rady:- nie polecam mrożonych filetów, a tym bardziej ryb w kostkach |