Składniki
-
500 g Burakmłody
-
300 g Wydrylowane wiśnieciemne
-
1/2 szklanki Śmietanka 18 %
-
2 łyżki Ocet winny
-
3 łyżki Rodzynki
-
1 łyżeczka Kminek
-
Sól
-
Pieprz
-
Cukier puder
Opis
Bardzo smaczna i wygląda cudownie. Pasuje do sztuk mięsa, kotletów, a także pieczonej wieprzowiny. Sałatka purpurowa — wypróbuj ten przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Wymyj szczoteczką buraki i włóż do garnka. Wlej tyle wody by je przykryła, wsyp pół łyżeczki soli i kminek. Gotuj, aż będą miękkie. Wypłucz wiśnie, usuń pestki, wyciśnięty sok zachowaj. Wystudzone buraki obierz ze skórki, pokrój w kostkę (wielkości wiśni). Ubij śmietankę z octem, szczyptą soli, cukru pudru i pieprzu. Sos powinien mieć słodko — kwaśny smak z wyraźnie pieprzową nutą. Wypłucz liście sałaty, drobniejsze ułóż naokoło półmiska. Grubsze liście podziel na kawałki i ułóż na środku półmiska. Wymieszaj rodzynki, wiśnie i buraczki. Polej sokiem, który wyciekł z wiśni, a potem sosem śmietanowym. Ułóż na półmisku tak, by purpurowa sałatka otoczona była zielenią listków. Tę niebanalną sałatkę podawaj do sztuk mięsa, mielonych kotletów, steków, befsztyków, a także pieczeni wieprzowej. |