Składniki
-
500 g Ziemniakmłode
-
150 g Boczek
-
2 sztuki Cebulamała
-
4 łyżki Bulion drobiowy
-
1/2 łyżeczki Kminek
-
2 łyżki Ocet winny
-
2 łyżki Olej
-
Sól
-
Cukier
-
Pieprz
-
1 łyżka Kapary
-
garść Kopereksiekany
Opis
Wyjątkowy przepis na danie pod nazwą Sałatka szwabska. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecana na kolacje dla całej rodziny. Musisz wypróbować.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Zagotuj wodę z solą i kminkiem. Włóż starannie umyte ziemniaki. Miękkie odcedź, obierz z łupiny i pokrój w dużą kostkę. Skrop gorącym rosołem. Utrzyj sos z octu, szczypty soli, cukru pudru, 1/2 łyżeczki pieprzu i oleju. Wymieszaj z kaparami. Pokrój cebulę w kostkę, a boczek w cienkie plastry. Na suchej patelni przyrumień boczek, a na wytopionym tłuszczu krótko podsmaż cebulę. Wymieszaj ziemniaki z gorącą cebulą, ułóż w salaterce, rozłóż plasterki boczku i polej sosem kaparowym. Dekoruj liściem szpinaku lub gałązkami kopru. Zjedz ze zsiadłym mlekiem lub kefirem. |