Składniki
-
3 kg Czerwone buraki
-
500 g Papryka czerowna
-
3 szt Cebulaśrednie
-
Składniki na zalewę:
-
250 ml Ocet spirytusowy
-
250 ml Olej
-
220 g Cukier
-
1/2 łyżeczki Sól
Opis
Wczesna jesień, to idealny czas na przyrządzanie rozmaitych przetworów. W naszych spiżarniach pojawiają się słoiki wypełnione po brzegi różnokolorowymi dżemami, kompotami, marynatami i sałatkami. W naszej spiżarni większość półek zajmuje sałatka z buraków, której robię na prawdę ogromne ilości. Wszyscy domownicy ją uwielbiają. Jest to świetny, witaminowy dodatek do tradycyjnych polskich obiadów.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Buraki zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Do gotowania starajmy się wybierać buraki jednej wielkości, aby równomiernie się gotowały. Ugotowane buraki odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. |