Składniki
-
2 kg Sandacz / Szczupak
-
Składniki na wywar:
-
2 szt Marchew
-
1 szt Korzeń pietruszki
-
1/2 szt Por
-
1/2 szt Korzeń selera
-
2 szt Liść laurowy
-
5 ziaren Ziele angielskie
-
2 szt Goździk
-
1 pasek Skórka cytrynowa
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
4 szt Cebuladuże
Opis
Przepisy bardzo tradycyjny. Może być wyjątkową alternatywą dla karpia. Idealny przepis również na Wigilijny stół.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Do przygotowania sandacza lub szczupaka po polsku potrzebna jest duża ryba oraz wanienka do gotowania z wkładem z uchwytami do wyjmowania gotowej ryby. Wcześniej przygotowujemy smak z jarzyn i dużej ilości cebuli z dodatkiem przypraw. Po ugotowaniu wywaru odcedzamy warzywa, smak studzimy. Do zimnego smaku wkładamy rybę i gotujemy ok. 20 minut od momentu zagotowania. Po wyjęciu na półmisek garnirujemy z jednej strony siekanymi jajkami, z drugiej ziemniakami drążonymi w kuleczki i polewamy topionym masłem. Osobno podajemy masło topione w sosjerce (masła nie rumienić). |