Składniki
-
1 kg Schab karkowy
-
1 sztuka Ananasświeży
-
1 łyżeczka Tymianek
-
kilka ziaren Ziele angielskie
-
2 sztuki Liść laurowy
-
1 łyżeczka Przyprawa Quatre Epices
-
1 sztuka Cebuladuża
-
Sól
-
Pieprz
-
Olej
Opis
Schab karkowy w soku ananasowym to nadzwyczaj kruche mięso. Przygotowany według tego przepisu zostaje przełamany posmak tłuszczu obecnego w schabie karkowym.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Obierz ananasa i pokrój go w plasterki. Wyciśnij sok, kilka plasterków odłóż do miseczki. Natrzyj mięso solą, świeżo zmielonym pieprzem, mieszanką przypraw Quatre epices (czarny pieprz, gałka muszkatołowa i imbir). Nakłuj mięso dużym widelcem, polej sokiem ananasowym. Odstaw na 30 minut. Rozgrzej w brytfannie olej, wsyp pokrojoną cebulę, cząstki ananasa, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 pokruszone liście laurowe. Ułóż mięso, posyp tymiankiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Od czasu do czasu polewaj sosem z dna brytfanny. |