0 0
Schab „Piegus” z orzechami włoskimi.

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na schab
800 g Schab bez kości
garść Orzechy włoskie
20 g Suszona żurawina
1 szt Cebula
1 łyżka Miód
2 szt Liść laurowy
4 kulki Ziele angielskie
100 ml Oliwa z pestek winogron
1 łyżeczka Estragon
1 łyżeczka Pieprz cytrynowy
1/3 łyżeczki Pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki mielona papryka słodka
2 szklanki Woda
Do zagęszczenia sosu
1/3 łyżki Mąka ziemniaczana
1/2 szklanki Woda

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Schab „Piegus” z orzechami włoskimi.

Kuchnia:
  • 1,5 godz
  • Porcje 4
  • Średni

Składniki

  • Składniki na schab

  • Do zagęszczenia sosu

Opis

Udostępnij

Schab „Piegus” z żurawiną i orzechami włoskimi. Idealny na niedzielny obiad, podany z kluskami śląskimi i surówką z marchewki.

 

(Visited 154 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Pzygotowanie mięsa

Mięso musi być świeże lub całkowicie rozmrożone. W mięsie wkuwam nożem otwory, w które wciskam owoce suchej żurawiny.
Następnie przygotowuję rondel z oliwą.Wkładam mięso, kulki ziela i liście laurowe. Mięso opiekam na średnim ogniu z każdej strony do 5 min.
Tak aby zamknąć włókna. Równocześnie mięso rumienię i uważam aby nie przypalić. Wyłączam na chwilę gaz. Dodaję łyżkę stołową miodu.
Po 10 min dodaję sól jak zawsze u mnie, sól tuż przed ukończeniem potrawy. Sos zaciągam mąką ziemniaczaną roztrzepaną w wodzie.
Gdyby wyszedł sos za gęsty można dolać troszeczkę wody. Po zakipieniu wyłączam sos który po chwili się klaruje.
Wyciągam mięso z sosu i gdy ostygnie kroję w 1 cm plastry.Wkładam ponownie do sosu polewam wierzch plastrów sosem/nie gotuję/.
Sos z mięsem podgrzewam tuż przed podaniem. Mięso ładnie wygląda, ma piegi z żurawiny i aromatyczny zapach orzechowo- owocowy.
Orzechy dzięki prażeniu, są aromatyczne i miękkie. Do rondla wlewam 2 szklanki wody, następnie dodaję orzechy i żurawinę (mała garstka).
Podgotowuję około 20 min tak aby orzechy lekko zmiękły. Dodaję przyprawy: Estragon, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Kluski śląskie z dodatkiem mąki żurkowej.
następny
Tort jogurtowy
poprzedni
Kluski śląskie z dodatkiem mąki żurkowej.
następny
Tort jogurtowy

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here