Składniki
-
Składniki na spód:
-
300 g Ciastka zbożowe
-
60 g Masło
-
Składniki na mase serową:
-
1 kg Twaróg mielony w wiaderku
-
250 g Ricotta
-
300 g Chałwa waniliowa
-
200 ml Śmietana kremówka 36%
-
300 g Biała czekolada
-
85 g Cukier puder
-
4 szt Jajkoduże
-
Składniki na polewę czekoladową:
-
150 g Czekolada mleczna
-
100 m; Śmietana kremówka 36%
-
Dodatkowo:
-
50 g Chałwa waniliowa
Opis
Wiele osób postrzega sernik jako przysmak typowo polski. Owszem: serniki są bardzo popularne w Polsce, ale z wielką chęcią zajadają się nimi również mieszkańcy innych krajów. Wypiek ten sięga czasów starożytnych. Ówczesny sernik stanowił nie lada rarytas, jakim karmiono olimpijczyków, którzy zwyciężali w igrzyskach. Sernik stał się popularny w Europie za sprawą ekspansji terytorialnej Rzymian. Ludność z podbitych krajów przejmowała od przodków Włochów zwyczaje: również sztukę kulinarną. I tak przez lata miłość Europejczyków do sernika wzrastała, a poszczególne kraje wypracowywały sobie własne warianty tej słodkiej pyszności. Sernik chałwowy zdecydowanie skradł nasze serca – wilgotny, o cudownie kremowej konsystencji i subtelnym, nie dominującym smaku chałwy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie spodu:Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie masy serowej:
Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Chałwę rozdrabniamy przy pomocy widelca. Do sera białego dodajemy ricottę, jajka, cukier i pokruszoną chałwę. Miksujemy na średnich obrotach, dodajemy śmietanę z białą czekoladą i mieszamy do połączenia się składników. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie polewy:Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch schłodzonego sernika. Wierzch dekorujemy pokruszoną chałwą. |