0 0
Sernik chałwowy

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na spód:
300 g Ciastka zbożowe
60 g Masło
Składniki na mase serową:
1 kg Twaróg mielony w wiaderku
250 g Ricotta
300 g Chałwa waniliowa
200 ml Śmietana kremówka 36%
300 g Biała czekolada
85 g Cukier puder
4 szt Jajko duże
Składniki na polewę czekoladową:
150 g Czekolada mleczna
100 m; Śmietana kremówka 36%
Dodatkowo:
50 g Chałwa waniliowa

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Sernik chałwowy

Kuchnia:
  • 1 godzina i 35 minut
  • Porcje 16
  • Średni

Składniki

  • Składniki na spód:

  • Składniki na mase serową:

  • Składniki na polewę czekoladową:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Wiele osób postrzega sernik jako przysmak typowo polski. Owszem: serniki są bardzo popularne w Polsce, ale z wielką chęcią zajadają się nimi również mieszkańcy innych krajów. Wypiek ten sięga czasów starożytnych. Ówczesny sernik stanowił nie lada rarytas, jakim karmiono olimpijczyków, którzy zwyciężali w igrzyskach. Sernik stał się popularny w Europie za sprawą ekspansji terytorialnej Rzymian. Ludność z podbitych krajów przejmowała od przodków Włochów zwyczaje: również sztukę kulinarną. I tak przez lata miłość Europejczyków do sernika wzrastała, a poszczególne kraje wypracowywały sobie własne warianty tej słodkiej pyszności. Sernik chałwowy zdecydowanie skradł nasze serca – wilgotny, o cudownie kremowej konsystencji i subtelnym, nie dominującym smaku chałwy.

(Visited 43 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie spodu:

Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

2
Zakończ etap

Przygotowanie masy serowej:

Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Chałwę rozdrabniamy przy pomocy widelca. Do sera białego dodajemy ricottę, jajka, cukier i pokruszoną chałwę. Miksujemy na średnich obrotach, dodajemy śmietanę z białą czekoladą i mieszamy do połączenia się składników.
Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pod sernikiem umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Sernik pieczemy przez 50 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy kolejne 25 minut. Po upływie całkowitego czasu pieczenia wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i pozostawiamy tak sernik do momentu wystudzenia. Wyjmujemy sernik z piekarnika i wstawiamy najlepiej do lodówki na 12 godzin.

3
Zakończ etap

Przygotowanie polewy:

Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch schłodzonego sernika. Wierzch dekorujemy pokruszoną chałwą.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa
następny
Naleśniki z serem i sosem jeżynowym
poprzedni
Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa
następny
Naleśniki z serem i sosem jeżynowym

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here