Składniki
-
Składniki na ciasto
-
250 g Mąka pszenna
-
100 g Mąka ziemniaczana
-
200 g Masło
-
4 szt Żółtko
-
1 paczka Cukier waniliowy
-
Składniki na masę serową
-
750 g Tłusty twaróg
-
200 g Cukier puder
-
2 szt Jajko
-
6 szt Żółtko
-
1 paczka Budyń waniliowy
-
150 g Masło
-
100 g Rodzynki
-
50 g Migdały
-
3-4 łyżki Skórka pomarańczowa
-
3-4 łyżki Śmietanka 30%
Opis
Jeden z najsmaczniejszych serników – Sernik Krakowski. Spróbuj tego przepisu.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie spodu do ciastaPosiekać na stolnicy mąkę z utartym na jarzynowej tarce masłem. Wsypać cukier puder, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wbić żółtka. Siekać wszystko nożem, a gdy składniki się połączą, szybko zagnieść miękkie ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Kiedy ciasto odpoczywa, przygotować masę serową. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie masy serowejPrzetrzeć ser przez sito, w misce ubić mikserem masło. Dodać ser, proszek budyniowy, śmietanę i cukier puder. Ubić lekko widelcem - ze szczyptą soli - jajka i żółtka. Wlać do masy serowej, ucierać przez kwadrans. Wsypać rodzynki, obrane z łupiny i posiekane migdały, smażoną skórkę pomarańczową. |
3
Zakończ etap
|
Kroki końcowe2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Rozsmarować masę serową. Z reszty ciasta toczyć wałki i układać na serze krateczkę. Posmarować paseczki ciasta białkiem i wstawić sernik na 50 60 minut do średnio nagrzanego piekarnika. |