Składniki
-
500 g Truskawki
-
500 g Jogurt typu greckiego
-
200 ml Śmietana kremówka 36%
-
4 łyżki Cukier puder
-
6 łyżeczek Żelatyna w proszkupłaskich
-
85 ml Woda
-
Składniki na wierzch:
-
200 ml Jogurt typu greckiego
-
200 g Serek Philadelphia
-
3 łyżki Cukier puder
-
1,5 łyżeczki Żelatyna w proszku
-
60 ml Woda
-
Dodatkowo:
-
100 g Biszkopty okręgłe
Opis
Nie jestem pewna, czy sernik jest odpowiednią nazwą dla tego delikatnego i lekkiego jak piórko ciasta. Ale niech już tak zostanie! Jest to raczej wspaniały, truskawkowy mus o bardzo przyjemnej, delikatnej konsystencji. Smakuje na prawdę cudownie. Ciasto idealne na letnie upały i zdecydowanie mniej kaloryczne od klasycznego sernika na zimno na bazie sera.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i miksujemy blenderem na mus. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy na bok. Do dużej miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy cukier puder, mus truskawkowy i mieszamy do połączenia się składników. Następnie niewielkim strumieniem dodajemy do masy żelatynę i mieszamy. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie wierzchu:Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na bok do ostudzenia. Serek przekładamy do miski, dodajemy jogurt, cukier puder i mieszamy. Niewielkim strumieniem dodajemy żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na sernik i wstawiamy do lodówki. Sernik najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc, aby dobrze stężał. |