Składniki
-
Składniki na spód:
-
300 g Ciastka zbożowe
-
60 g Masło
-
Składniki na masę serową:
-
1 kg Twaróg mielony w wiaderku
-
125 ml Śmietana kremówka 36%
-
200 g Cukierdrobny
-
2 łyżki Żelatyna w proszku
-
100 ml Woda
-
1 szt Laska wanilii
-
Składniki na mus rabarbarowy:
-
600 g Rabarbar
-
130 g Cukier
-
12 g Żelatyna w proszku
-
100 ml Woda
Opis
Zdania na temat właściwości rabarbaru są podzielone. Z powodu wysokiej zawartości kwasu szczawiowego niektórzy dietetycy stawiają rabarbar na cenzurowanym, odradzając całkowicie jego spożywanie. Tymczasem upieczone ciasto, ugotowany kompot czy konfitura do mięsa nie zaszkodzą. Szczególnie że ostatnie badania dowodzą, iż rabarbar pod wpływem wysokiej temperatury, jakiej jest poddawany w trakcie pieczenia, nabiera właściwości przeciwnowotworowych. Sezon rabarbarowy w pełni, więc zachęcam Was do zrobienia pysznego, orzeźwiającego sernika z musem rabarbarowym. Tak na prawdę, to nie wiem czy zasługuje na nazwę – sernika. Jest bardzo delikatny, swoją konsystencją przypominający ptasie mleczko.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie spodu:Masło rozpuszczamy. Ciastka rozdrabniamy przy pomocy blendera. Do ciastek dodajemy masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę ciasteczkową. Równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając ją do spodu i wstawiamy do lodówki. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie masy serowej:Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie , dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Do sera dodajemy cukier, śmietankę, nasiona wanilii i mieszamy. Pod koniec dodajemy przestudzona żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód, równamy wierzch i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie musu:Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na jedno centymetrowe kawałki. Na dno rondelka wlewamy odrobinę wody tak, aby woda przykryła dno. Dodajemy rabarbar, cukier i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż rabarbar się rozpadnie. Następnie blendujemy na gładki mus. |