Składniki
-
1 paczka Biszkopty okręgłe
-
500 g Truskawkiświeże
-
250 g Śmietana kremówka 36%
-
500 g Twaróg mielony w wiaderkusernikowy
-
1 opakowanie Śmietan - Fix
-
2,5 łyżeczki Żelatyna w proszku
-
1 opakowanie Galaretka truskawkowa
-
50 g Cukier
Opis
Ciasto sernik to jedno z ulubionych deserów. W połączeniu z truskawkami okazuje się, że nie można obok niego przejść obojętnie. Przepis na ten deser przesłała do nas nasza czytelniczka Kamila O. Koniecznie musisz go wypróbować.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Tortownice wyłożyć biszkoptami, truskawki oczyścić i opłukać. Galaretke rozpuścić w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu. ser zmiksować z cukrem, dodać ochłodzoną żelatynę (rozpuszczoną w 1/2 szkl gorącej wody). ubijamy śmietanę z śmietan -fixem i łączymy z serem juz za pomocą drewnianej łyżki. wykładamy pół masy sernikowej na biszkopty, układamy czesc tryskawek, zalewamy 5 lyżkami galaretki i na chwile wstawiamy do lodówki (do ścięcia sie galaretki), następnie wykładamy resztę masy serowej. na wierzchu układamy połówki truskawek, zalewamy galaretką. wstawiamy do lodówki na ok 1,5-2 godz. gotowe ciasto dekorujemy np śmietaną |