Składniki
-
Składniki na spód:
-
200 g Zbożowe ciasteczka
-
60 g Masło
-
Składniki na masę serową:
-
750 g Tłusty twaróg
-
250 g Mascarpone
-
150 ml Śmietana kremówka 36%
-
230 g Cukier
-
5 szt Jajko
-
40 g Mączka ziemiaczana
-
1 łyżeczka Pasta waniliowa
-
-
Składniki na żelkę mango:
-
500 g Mango z puszki
-
3 łyżki Sok z cytryny
-
18 g Żelatyna w proszku
Opis
Jak co roku na początku października na blogu pojawia się sernik. To nie przypadek – serniki uwielbia moja druga połowa. Ponieważ obchodzi w tym czasie imieniny – tak się już przyjęło, że co roku robię dla Niego sernik, a to najsmaczniejszy prezent jakim mogę obdarować męża. Sernik z mango marzył mi się od dawna i właśnie nadarzyła się okazja, aby go zrobić. Sernik jest wilgotny i kremowy z ciekawą nutą tropikalnej żelki z mango. Urzekający smakiem i wspaniałym kolorem.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie spodu:Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie masy serowej:Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie żelki z mango:Mango odsączamy z zalewy i blendujemy na gładki mus. Przelewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Do kubeczka wlewamy 100 ml soku z mango i podgrzewamy w mikrofali do momentu wrzenia. Dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do musu i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia. |
4
Zakończ etap
|
Moje rady:* użyłam ciastek degistive |