0 0
Sernik z żelką mango

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na spód:
200 g Zbożowe ciasteczka
60 g Masło
Składniki na masę serową:
750 g Tłusty twaróg
250 g Mascarpone
150 ml Śmietana kremówka 36%
230 g Cukier
5 szt Jajko
40 g Mączka ziemiaczana
1 łyżeczka Pasta waniliowa
Składniki na żelkę mango:
500 g Mango z puszki
3 łyżki Sok z cytryny
18 g Żelatyna w proszku

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Sernik z żelką mango

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na spód:

  • Składniki na masę serową:

  • Składniki na żelkę mango:

Opis

Udostępnij

Jak co roku na początku października na blogu pojawia się sernik. To nie przypadek – serniki uwielbia moja druga połowa. Ponieważ obchodzi w tym czasie imieniny – tak się już przyjęło, że co roku robię dla Niego sernik, a to najsmaczniejszy prezent jakim mogę obdarować męża. Sernik z mango marzył mi się od dawna i właśnie nadarzyła się okazja, aby go zrobić. Sernik jest wilgotny i kremowy z ciekawą nutą tropikalnej żelki z mango. Urzekający smakiem i wspaniałym kolorem.

(Visited 59 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie spodu:

Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

2
Zakończ etap

Przygotowanie masy serowej:

Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.
W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Po wystudzeniu sernik chłodzimy w lodówce przez 12 godzin.

3
Zakończ etap

Przygotowanie żelki z mango:

Mango odsączamy z zalewy i blendujemy na gładki mus. Przelewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Do kubeczka wlewamy 100 ml soku z mango i podgrzewamy w mikrofali do momentu wrzenia. Dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do musu i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia.
Dobrze schłodzony mus wykładamy na wierzch sernika i wstawiamy całość do lodówki na kilka godzin.

4
Zakończ etap

Moje rady:

* użyłam ciastek degistive
** waga owoców po odsączeniu
Moje rady:
- podczas pieczenia sernik rośnie. Nie należy się tym martwić, gdyż po wyjęciu z piekarnika równo opada
- mus można zrobić również ze świeżych owoców. Wtedy należy dodać odrobinę cukru do musu, a sok do rozpuszczenia żelatyny zastąpić wodą

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Pełnoziarniste ciasto czekoladowe na białkach
następny
Orzeźwiające ciasto – Zielone Jabłuszko
poprzedni
Pełnoziarniste ciasto czekoladowe na białkach
następny
Orzeźwiające ciasto – Zielone Jabłuszko

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here