Składniki
-
600 g Płaty śledzia świeżego
-
1 litr Marynatakwasek cytrynowy, sól, woda przegotowana
-
1 litr Zalewaoliwa z oliwek, bazylia, estragon, tymianek, ziele angielskie, goździki, liść laurowy, jałowiec, gorczyca
-
15 plastrów Ananas w puszcze
-
200 g Czarna jagoda
-
200 g Suszona żurawina
-
100 g Borowiki
-
z około litra śmietany Bita śmietana
Opis
Wyśmienity przepis na śledzia. Śledź egzotyczny to idealna przystawka na świąteczny stół. Wypróbuj koniecznie. Zachwyć swoich bliskich.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Zapraszając gości na sobotę musimy zacząć przygotowanie śledzia już w poniedziałek. Płaty śledziowe bez skóry i ości zalewamy na 72 godziny marynatą. Następnie zalewamy śledzie zalewą ziołową i odstawiamy to wszystko na 36 godzin, aby nam śledzie dojrzały. Tak zamarynowane śledzie stanowią podstawę do przyrządzenia śledzia egzotycznego. Na talerzyk kładziemy plaster ananasa, a na to zawinięty w turban (z 1/4 ananasa w środku) filet śledziowy. Filet śledziowy przykrywamy drugim plastrem ananasa (zawinięty filet wystaje ponad plaster ananasa tworząc kołnierzy). Całość szprycujemy bitą śmietaną i posypujemy z wierzchu owocami leśnymi (czarnymi jagodami, borówkami, żurawinami). Mimo, że czas przygotowania śledzia egzotycznego jest długi, zapewniamy, że wyśmienity smak potrawy ukoi trud żmudnej pracy. |