Składniki
-
Składniki:
-
4 szt Płaty śledzia Matias
-
2 szt Jabłko Jonagoldkwaśne
-
1 filirzanka Śmietana zakwaszana
-
1 szt Cebulamała
-
1 łyżeczka Sok z cytryny
-
do smaku Sól
-
pół łyżeczki Cukier
-
pół łyżeczki Pieprz
-
ćwierć łyżeczki Gałka muszkatołowastarta
Opis
Śledź pod jabłkową pierzynką to tradycja na polskim stole. Idealnie pasuje jako przystawka, ale i to wyjątkowe danie na świąteczny stół. Nie może go zabraknąć. Przepis łatwy do wykonania a zachwyci Twoich bliskich.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Śledzie kroimy na dzwonka. Układamy na półmisku i skraplamy sokiem z cytryny. Cebulę drobno szatkujemy, następnie słodzimy, mieszamy i rozsypujemy na śledziach. Śmietanę ubijamy przez chwilę trzepaczką razem z solą, szczyptą cukru i gałką muszkatołową. Jabłka obieramy i ścieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami. Tuż przed podaniem układamy jabłka na śledziach i cebuli, ładnie dekorujemy pierzynką ze śmietany. |