Składniki
-
1 kg Śledzie (salinata)bez skórki
-
4 łyżeczki Vegeta
-
100 ml Gorąca wodawrząca
-
2 łyżki Keczup
-
2 łyżki Koncentrat pomidorowy
-
10 ząbków Czosnek
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sok z cytryny
Opis
Śledź w polskiej kuchni to podstawa. Sposobów ja jego przygotowanie jest wiele, my proponujemy śledzia w sosie pomidorowo-majonezomy, który na pewno jest ciekawym daniem i może sprawdzić się idealnie na świątecznym stole.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Vegetę zalać wodą (wrzątkiem) - dokładnie wymieszać. Dodać przygotowany czosnek. Następnie dodać keczup, koncentrat pomidorowy - ponownie dokładnie wymieszać. Wszystko razem połączyć z majonezem i przyprawić pieprzem, cukrem oraz cytryną do smaku. Powstanie sos. Śledzie pokroić na ukos, ułożyć na półmisku i zalać przygotowanym sosem. Uwaga! Śledzie mogą być słone, należy je wymoczyć w wodzie. |