Składniki
-
500 g Śledzie solone - Mleczaki
-
200 ml Przecier pomidorowy
-
100 ml Olej
-
150 g Rodzynki
-
3 szt Cebulaśrednie
-
1 łyżka Koncentrat pomidorowy
-
1 łyżeczka Sos tabasco
-
1/2 szt Cytryna
-
1/2 łyżeczki Sól morska
-
1/2 łyżeczki Cukier
Opis
Jedną z dwunastu wigilijnych potraw, której nie może zabraknąć na świątecznym stole są zdecydowanie śledzie. W śmietanie, w oleju, po kaszubsku czy japońsku — są symbolem postu i wyczekiwania. Naszym faworytem są śledzie po sułtańsku, gdyż zdecydowanie wolimy ostre smaki. Śledzie po sułtańsku sprawdzą się również jako wspaniała przekąska czy też zakąska na różne okazje.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez dwie godziny. Następnie odcedzamy z wody, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy około 15 minut, następnie odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. |
2
Zakończ etap
|
Moje rady:- śledzie najlepiej smakują po 2-3 dniach |