Składniki
-
700 g Wątróbka wieprzowa
-
80 ml Oliwa z oliwek
-
200 g Mąka
-
700 ml Mleko
-
Sól
-
Pieprz
Opis
Przepis nadesłany przez naszych czytelników z Ukrainy. Tradycyjna i wyjątkowo smaczna Smażona wątroba z krążkami cebuli to nasza propozycja dla całej rodziny.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Wątrobę dokładnie umyj i oczyść, usuń z niej skórę. Włóż do miski, zalej mlekiem i pozostaw na 2 godziny. Po upływie zalecanego czasu wyjmij wątrobę i pokrój na małe kawałki o grubości 1 cm. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Aby po smażeniu była krucha, zawiń w filie i delikatnie ubij tłuczkiem do mięsa z oby stron. Obtocz wątrobę w mące i smaż na roztopionym maśle z oby stron około 3 - 4 minuty, do miękkości. Usmażoną wątrobę ułożyć na talerzu w kształcie stożka, udekorować krążkami z cebuli. |