Składniki
-
4 filety Ryba Solalub okoń morski
-
1 sztuka Cytryna
-
szczypta Mielona kolendra
-
1 łyżka Natka pietruszkiposiekana
-
3 łyżki Masło
-
3 łyżki Margaryna
-
Sól
-
Biały pieprz
Opis
Świetne i łatwe w przygotowaniu danie. Ryba Sola w maśle cytrynowym to przepis na rybę idealny na każdą okazję. Ryba idealna dla dzieci. Życzymy smacznego.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Utrzyj masło z 2 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny. Dodaj sporą szczyptę skórki z otartej cytryny i szczyptę soli. Wrzuć bardzo drobno posiekaną pietruszkę. Utrzyj wszystko, połóż na filii aluminiowej, uformuj wałek (o średnicy 2 cm) i wstaw na 20 minut do zamrażalnika. Skrop filety z soli odrobiną soku cytrynowego, posyp zmiażdżoną kolendrą i zmielony imbirem. Posól, popieprz. Rozgrzej na patelni margarynę i smaż na niedużym ogniu (ryba jest niezwykle delikatna i należy ją smażyć ostrożnie) po 4 minuty z każdej strony. Wyjmij z lodówki masło, pokrój w plastry. Ułóż solę ma półmisku, na każdej porcji połóż krążek masła. Posyp paseczkami skórki cytrynowej i podaj z grzankami. |