Składniki
-
250 ml Woda
-
160 g Cukier
-
200 ml Sok z cytryny
-
50 ml Białe wino
-
z 1 jajka Białko
-
garść Listki świeżej bazylii
Opis
Bardzo dietetyczny, ale odświeżający i wyjątkowo smaczny. Sorbet cytrynowy, idealny na damskie spotkanie w upalne dni. Musisz wypróbować ten przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Wodę zagotować z cukrem. Ostudzić. Syrop wlać do naczynia porcelanowego lub plastikowego i dodać sok cytrynowy, wino, drobno posiekaną bazylię. Wymieszać starannie. Masę wstawić na godzinę do zamrażalnika (ale co kwadrans wyjmować na chwilę i mieszać trzepaczką rózgową, by sorbet stał się puszysty. Następnie ubić na sztywną pianę białko i za pomocą trzepaczki wymieszać ostrożnie z zamrożoną masą. Pozostawić w lodówce na cztery godziny. Przez ten czas mniej więcej co godzinę ubijać trzepaczką, aby nie tworzyły się duże kryształy lodu i aby powstał równomiernie zamrożony sorbet. Lekko odtajały sorbet cytrynowy nałożyć do szklanych pucharków i natychmiast podawać. |